dijous, 6 de febrer del 2014

La nutrició

La nutrició és un concepte que utilitzem contínuament però que a l'hora de la veritat no sabem realment què significa o a què es refereix. Quan pensem en nutrició segurament ens venen al cap paraules com: dieta, endocrí, calories, menjar, aliment, aigua, sal, sucre, greixos, proteïnes..., pot ser en alguns casos digestió i fins hi tot, aquells que pensen en el procés de digestió pensaran en els excrements. Igualment segur que cap de vosaltres pensa en la suor, l'orina, l'oxigen, el diòxid de carboni o la sang, tot i que en realitat estan molt i molt relacionats. Però en quin sentit? Què tenen en comú processos com l'alimentació, la inspiració, l'excreció o la circulació amb la nutrició? Pensem:
  • En la digestió ingerim aliments per tal que aquests siguin absorbits pel nostre organisme, és a dir, incorporem matèria de l'exterior.
  • En la ventilació pulmonar inhalem aire, ric en oxigen i expirem aire ric en diòxid de carboni, és a dir intercanviem matèria amb l'exterior.
  • En l'excreció expulsem a l'exterior substàncies que han estat processades pel nostre organisme.
  • I per últim amb la circulació el nostre cos transporta i distribueix tota aquella matèria que entra i surt del nostre cos.
Suposo que ja haureu descobert quina és la relació entre aquests quatre processos: l'intercanvi de matèria (i segurament també d'energia) amb l'exterior. En això consisteix realment la nutrició, en una sèrie de processos que permeten intercanviar matèria i energia amb el medi que ens envolta.
Però amb quina finalitat?
Bé, reflexionem una mica: podríem viure sense inspirar i expirar? Podríem créixer sense menjar?
Imagineu-ho.

Això vol dir que necessitem de tot això per sobreviure, per fer les nostres funcions. És a dir, sense la nutrició no podríem construir el nostre cos: no creixeríem, no podríem reproduir-nos i fins hi tot, no podríem relacionar-nos, ja que el nostre cervell no ens funcionaria.
Així doncs, la nutrició en realitat són una sèrie de processos que consisteixen en l'intercanvi de matèria i energia amb el medi que ens envolta amb la finalitat de realitzar les nostres funcions vitals.
Bé, però quin és el responsable final de la nutrició? Com un ésser, un organisme és capaç de modificar la seva forma amb el pas del temps? quins són els responsables d'aquests canvis? Us ho imagineu? Potser us puc donar una pista: de què estem formats?
L'heu encertat: les cèl·lules.

Com el nostre cos està format per cèl·lules, són aquestes les que realment realitzen la nutrició. Els nostres òrgans el que fan es subministrar les substàncies que necessiten per fer les seves activitats i a la vegada, eliminar totes aquelles substàncies que ja no necessiten o en són tòxiques, és a dir, mitjançant la digestió, el nostre cos ingereix aliments que són transformats en nutrients que arriben a les cèl·lules gràcies a la circulació. A la vegada, amb la inspiració enriquim la nostra sang en oxigen que també arriba a les cèl·lules on desprès de determinades reaccions químiques expulsaran diòxid de carboni. Però sols expulsen això? No, també expulsen sals minerals que no necessitem i altres substàncies tòxiques com l'amoníac, que el nostre cos necessita eliminar. I com ho fa? a través de la suor i l'orina.
Així doncs, tal i com hem dit al principi, la nutrició no sols implica alimentació també implica altres processos en els que normalment no hi pensaríem però que sense ells no podríem viure.

Us heu fixat que no he utilitzat mai la paraula respiració? tot hi que he parlat d'oxigen i diòxid de carboni? Bé, això té una explicació senzilla: hem d'aprendre un nou significat per a aquesta paraula.
En biologia, amb respiració, concretament, amb respiració cèl·lular, ens referim a una reacció química que succeeix dintre de les cèl·lules, més aviat, dintre dels mitocondris i que consisteix en la transformació de l'oxigen i la glucosa (un tipus de sucre) en diòxid de carboni i en una altre substància molt rica en energia química que anomenarem ATP. És a dir, els mitocondris són els autèntics responsables de donar suficient energia a la cèl·lula per tal que aquesta es pugui reproduir i per tant pugui fer créixer els teixits i per tant el nostre cos.

En altres paraules: mengem aliments i inspirem aire per tal que els mitocondris puguin elaborar l'energia que desprès les cèl·lules utilitzaran per fer les seves funcions. O sigui que les cèl·lules són les veritables protagonistes de la nutrició, tota la resta de processos són simples tràmits que permeten que això pugui succeir.

Però, tots els éssers vius de la Terra es nodreixen de la mateixa manera? Bé, a nivell cel·lular gairebé tots, ja que totes les cèl·lules eucariotes tenen mitocondris i per tant necessiten oxigen i sucres. El que varia es la forma en com aquests nutrients arriben a les cèl·lules. És en aquest sentit on trobem una gran variabilitat a la natura. Hi han grans diferències entre plantes i animals (recordem que les plantes són capaces de fabricar els seus nutrients i la seva energia a partir de matèria inorgànica, és a dir són éssers autòtrofs, mentre que els animals són éssers heteròtrofs, necessiten incorporar-los de l'exterior).
Aquestes diferències en la forma d'incorporar les substàncies que necessiten en la nutrició estan relacionades amb la complexitat de l'ésser viu, ja que com més simples siguin més similars són entre sí els processos d'ingestió, d'intercanvi de gasos, d'excreció de substàncies i de circulació a través de l'organisme. Però d'això ja en parlarem en els pròxims posts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada